Jungfrukällorna

Nu har jag läst ”Jungfrukällorna” flera gånger både fram- och baklänges. Dikter hör inte till min starka sida, men här har Carolina tillfört många citat från bl.a. ”Kallakademin.se”, något som gjorde mig helt salig. Alla dessa källor möter jag dagligen här i närheten.
Varje nybyggare måste gräva och stena en brunn, vilket var svårt och livsfarligt. Jag vet, att min farbror Johan var kapabel att utföra detta arbete.
En modernare vattentäkt för självtryck ligger en bit uppe i berget och som betjänar 4 hushåll. Men källan ligger bara 250 m från de blivande slalombackarna och risken att den kommer att förorenas är överhängande. Hoppas att bara Miljöpartister får sätta sig vid ”spakarna” i grävmaskinerna. Inget fler färgat spill under maskinerna med andra ord.
På flera ställen i byn fanns mysiga tvättstugor, t ex hos Edvards,Hedmans och Barchmans. Stugorna låg där grundvattnet steg upp i dagen och kvinnorna kunde skura trasmattor, men oj så kallt om fingrarna det var. Men de kunde nog koka vatten för lakan och kaffe.
När jag simmade längs en sommarvarm Jädraån stötte jag på ett iskallt utflöde från en kallkälla. Det var så mystiskt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *