Järbo taxi 50:talet

29352396_1798540627119622_2630279098133334560_o

Järbo Taxi på 50-talet. Fr.v. Fors-Martin Nordkvist, Lill-Olle Andersson, Valle Eriksson, Konrad Fack, Bertil Persson. (Gift med faster Anna). De höll på min tid till i Folkets Hus och någon gång fick vi i Godtemplarnas ishockeylag skjuts till bortamatcher. Chaufförerna var alltid snälla, men klart att de ville reta oss i pojklaget: ”Varför åka till Strömsbro i kylan och också få stryk när vi kan gå på en krog och ta en sup?”Men hela taxigänget höll alltid tummarna för ”Nykterhetsfolket”, som 1954 kom in i kommunalfullmäktige med dunder och brak. Det var under ledning av Rune Bäckvall som Nykterhetsfolket med 4 mandat började härja i politiken. Han föreslog bl.a., att taxi, brandkår, ambulans och sotningsväsendet skulle slås ihop till en supersnabb organisation. Förslaget röstades förstås ned, men många bybor vaknade och i nästa kommunalval 1958 fick ”Nykterhetsfolket” 6 mandat. Sedan gick det allt sämre för oss i både idrotten och politiken, men nog lärde jag mig ganska mycket.

Järbo brandkår omkr. 1960

Järbobrandkåren ca 1960_webb
Järbo brandkår omkr. 1960. Brandchefen Emil Lindberg uppvaktas på sin 60-årsdag.
Fr.v. Gunnar och Johan Berglund (Skomakare), Olle Wesström, Erland Åström, August Andersson, Erik Johansson (Pepparkakor), Börje Lindstedt, Edla och Emil Lindberg, Bertil Wigren, Nils Larsson (Sotare), Erik Persson (Pårs), Stig Johansson, Rickard Axelsson (Skuggan), Enar Bohlin, Lars Andersson (Mjölklasse), Sven Blomberg.
Brandkåren gjorde många snabba utryckningar och tävlade ofta med vår lokala journalist John ”Dahws” Dahl, Arbetarbladet, om att vara först på brandplatsen. Kåren hjälpte också ofta till i det civila samhället. Spolade godtemplarnas ishockeybana innan Rune Bäckvall fick ett kommunalt bidrag för att borra en egen brunn vid rinkside. Försökte även spola den nya slalombacken i Kungsberget med hjälp av den stora tankbilen. Det blev inte så bra. Svårt att vända bilen vid den gamla startplattan för motortävlingarna.

Leitnerliften

Leitnerliften

Den vackra Leitnerliften har just monterats. Den står stadigt på pålar av Titan. Men det var inte så lätt, där låg ju ”Gubbens gölen”, bottenlös blålera, där farmors farfar drunknade en varm sommardag 1891. Nu får jag hoppas på snö, jag har redan köpt årskort. Hinner inte rör och elledningar bli färdiga i tid, åker jag på natursnö, som jag gjort förut. Jag skämtade om detta med en entreprenör, som blev väldigt arg och skrek: ”Men en jävla massa svartskallar tar ni in!” Hoppsan. Klart jag fattar, om SD får bestämma finns det inte plats för några solbrända ungdomar på vårt vita berg.

För övrigt tycker jag att Finnpörtet ska flyttas till Elsas källa, som då blir Sveriges vackraste ”Vinter OAS”.

Film ”Sista fria åket”

En film från det ”Sista fria åket” på ”Kungsberget södra”. Nästa gång är det kommersiella åk som gäller. Och det blir säkert bra. Ett kalhygge på 1000  x 200  meter har avverkats och en stor del har även planats ut med grävmaskin.

Jungfrukällorna

Galleri

Detta galleri innehåller 5 bilder.

Nu har jag läst ”Jungfrukällorna” flera gånger både fram- och baklänges. Dikter hör inte till min starka sida, men här har Carolina tillfört många citat från bl.a. ”Kallakademin.se”, något som gjorde mig helt salig. Alla dessa källor möter jag dagligen … Läs mer

Nya Kungsberget

Här vid stigen satt Lunt-Johan och drack kaffe. Vilken idyll. Snart blir här riktiga slalombackar. Träffade nyss ett fint par i yngre tonåren, de kunde inte stanna efter den härliga utförslöpan, utan fortsatte ända ner. Tjejen var lite smartare än killen, hon hade stavar. Därför erbjöd jag killen ett par stavar, du kan lämna dem vid backen, sa jag.” Nej nej, det behövs inte”. Stavarna är dina lika mycket som mina, de kommer från Svenska Armen och dina föräldrar har betalat dem många gånger. Han avböjde och så skrinnade de glatt iväg efter vägen över Lindbergs. Är det riktig kris, t. ex. ungdomar med snowboard och bussar att passa, kör jag dem gärna med bil tillbaka till backen. Brukar skoja med de tacksamma lärarinnorna: Ni får väl bju`igen någon gång i Stockholm. Men det blir nog svårt, de unnar inte ens en utrikesminister en enkel hyreslägenhet.

Kofi